Tento záznam poslala mladá, svobodná lékařka na neligovém formuláři. Dostáváme záznamy na různých i neznámých formulářích, dokonce i jako seznam měřených teplot bez snahy grafického podání informací. To samozřejmě nestačí. Použitý formulář žádá hodně užitečných informací, avšak trochu jiným způsobem, než u Ligy, např. u hlenu. My žádáme informace z vnějšího a vnitřního vyšetření a máme zkratky pro běžný vzhled hlenu. Tento formulář má rubriky na „subjektivní pocity“ a „vzhled“. Proto jsem podle toho předělal tabulku. Ze záznamu je ale jasně vidět, kde jde o víceplodný či méněplodný typ hlenu. Vrcholný den lze určit bez problému. Nicméně jsem přepsal tabulku do formuláře LPP, aby byl záznam pro čtenáře – členy Ligy, kteří jsou na to zvyklí – snáze srozumitelný.

Nízké bazální teploty

Na tabulce je hned vidět i další změna. Tabulka Ligy začíná u záznamu teplot na hodnotě 36,1°C. Většině žen to vyhovuje, ale v tomto případě by byla první polovina záznamu pod mřížkou. Proto jsem předělal hodnoty teplot.  Žádný formulář není posvátný; je dovoleno ho podle potřeby měnit. Paní doktorka vysvětlila ty nízké teploty: „Nízké bazální teploty jsou nejspíše výsledkem toho, že měřím v ústech a jsem zvyklá spát s otevřenou pusou – je možné, že v jiné tělní dutině by teploty odpovídaly normě … po ránu mám problém se trefit kamkoli jinam i při poměrně solidních anatomických znalostech (štítnou žlázu jsem si vyšetřit nechala, tam by problém být neměl).“ Když jsem namítl, že specialista v té věci, Dr. Barnes, píše, že jsou nízké teploty spolehlivějším ukazatelem nízké hladiny jodu než výsledky vyšetření štítné žlázy, odpověděla: „Prakticky trvale užívám multivitamín s 0,15 mg jodu denně, soli se zas tak nevyhýbám, mořské ryby mi v jídelníčku nechybí a ve Vincentce, kterou občas popíjím, je jodu taky celkem dost.“ Tak jsem k tomu již neměl co říci. Paní doktorka zřejmě přečetla Shannonovou od začátku do konce (a nejspíše ještě další relevantní literaturu), takže jsou její nízké teploty záhadou.

Její gynekologická anamnéza je totiž zcela výjimečná. První menstruaci dostala ve věku 16,5 let (což je ještě v normě), a od té doby byly cykly vždy dlouhé, nepravidelné se slabým krvácením a anovulační. I když měřila pravidelně, nikdy (!)  nezjistila teplotní vzestup. Dr. Rötzer by považoval takové krvácení za krvácení ze spádu, a neuznával by je za pravou menstruaci. Proč ale jako svobodná žena měřila? Píše: „Roky jsem s vytrvalostí a vlastně bez naděje … měřila jenom proto, abych ženám v okolí dokázala, že lze každý den měřit tak snadno, jako lze každý den spolknout pilulku…“ Nicméně po čase kvůli frustraci přestala měřit. Pak ale píše: „Někdy rok dva po škole mi však z ničeho nic naskočily cykly s premenstruačním syndromem a celkem normálním krvácením a při učebnicové znalosti, že PMS je v ovulačním cyklu, jsem po pauze začala měřit znovu. A v létě 2014 (ve svých 28 letech!) jsem zaznamenala svůj první cyklus s prokazatelným vzestupem a krátkou, sedmidenní luteální fází, a poslední rok už byly všechny cykly víceméně takové, jako je ten, co jsem poslala.

Co k tomu říci? Je všechno možné pod sluncem. Doufám, že brzy najde tato atraktivní žena se smyslem pro humor a radostí ze života dobrého manžela. Pak by to mohlo dopadnout, jak ke konci píše: „Vzhledem k tomu, že je mi 29 let, tak v případě, že bych byla vdaná, tak bychom stejně nějakou I. a II. fázi neřešili a než bychom se dočkali v takových dlouhých cyklech opravdu plodných dnů a než bych dejme tomu alespoň 3x otěhotněla a porodila, tak už bych pak stejně byla v přechodu. :-).

Konkrétně k hodnocení cyklu: I. fázi jsem neřešil, protože chybí záznamy hlenu. Podle informací paní doktorky bylo sucho, ale zdůrazňujeme, že je nutno pozorovat a zaznamenat i sucho. Pro svobodnou ženu to samozřejmě není podstatné, ale v situaci předcházení těhotenství v manželství je to důležité. Menší výkyvy v době měření v časných hodinách do 7.30 nejsou podstatné. Nízké teploty 10-13 jsou záhadou; není viditelný důvod. Teploty po noční službě jsou jasně neplatné. Teploty dnů 7 a 19, kdy špatně spala, nepovažuji za neplatné. V této situaci ležela několik hodin v klidu, takže není důvod pochybovat o jejich platnosti. Ani se neliší nápadně od okolních teplot. III. fáze začíná 27. den. Délka luteální fáze 13 dnů (dny 24-36) odpovídá délce v dřívějších cyklech.

Je  pro nás jednodušší, když dostaneme záznamy na tabulce Ligy. Lze ji stáhnout z naší stránky www.lpp.cz ve formátu PDF. Tabulku můžete vytisknout, vyplnit ručně, skenovat a poslat e-mailem na naši mailovou adresu lpp@lpp.cz.

David Prentis